Quantcast
Channel: Haaglanden Voetbal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 28232

De Vierde Helft (29)

$
0
0

In de tweede jaargang, op de donderdag om de veertien dagen, laat Haaglanden Voetbal-redacteur Carel Goseling zijn licht schijnen over voetbalzaken. Dat kunnen onderwerpen zijn uit zowel het betaalde- als amateurvoetbal.

Carel Goseling-2

Regels

Onlangs sprak ik een trainer actief in de zaterdag eerste klasse. Die was kort daarvoor in aanvaring gekomen met de grensrechter (tegenwoordig assistent scheidsrechter geheten) van de tegenpartij en de scheidsrechter. Hij stoomde nog wat na over het zijn ploeg – en hem persoonlijk – aangedane onrecht om vervolgens een idee te lanceren.

Waarom, zo zei hij, doen we in het voetbal niet net zo als bij het hockey? Geen buitenspel meer, geen grensrechters meer, twee neutrale scheidsrechters die elk ‘hun’ helft hebben en daar de dienst uitmaken. Hij gaf wel toe dat het hockey overigens te veel regels heeft – wat dus niet door het voetbal zou moeten worden overgenomen – maar verder zag hij alleen maar voordelen.

Weg met de grensrechters die het vaak niet goed zien, al dan niet bewust, en een scherpere blik van de scheidsrechter. Die hoeft immers niet meer een heel veld van 100 x 50 meter te bestrijken, doch maar de helft. Dan kan hij dus vaker op balhoogte zijn en dus meer zien, beter oordelen.

Simpel

Er wordt in het voetbal al heel lang geageerd tegen de scheidsrechters en de grensrechters. Waarbij vaak de uitleg van de buitenspelregel steen des aanstoots is. Was het vroeger vrij simpel – je staat buitenspel of niet – tegenwoordig heb je hinderlijk en niet-hinderlijk buitenspel, de intentie om mee te doen aan het spel, actief dan wel passief, een lopende spelsituatie of juist weer een nieuwe (en wanneer is dat dan zo) etcetera, etcetera.

Er is zelfs voor vakmensen geen touw meer aan vast te knopen. Geen wonder dat scheids- en grensrechters de regels elk op hun eigen manier uitleggen. Of, uit angst om fouten te maken, maar preventief beslissen dat het per definitie buitenspel is.

‘Videoscheids’

Binnenkort gaan we in het voetbal werken met de videoscheidsrechter. Die moet de referee gaan bijstaan. Hij volgt de wedstrijd op een scherm en als hij iets ziet, dat de arbiter zelf niet ziet of fout interpreteert, dan geeft hij een geluid- of ander elektronisch signaal aan de leidsman. Die kan dan alsnog fluiten of een eerdere beslissing herroepen.

De videoscheidsrechter zit op afstand. In een busje buiten het stadion. Probleem is nu al: welke persoon is gekwalificeerd genoeg om de scheidsrechter van dienst te corrigeren? En wel zodanig dat recht geschiedt. De KNVB wil er oud top-scheidsrechters voor inzetten. Mensen die vanwege een discriminerende leeftijdsbepaling moesten stoppen met actief fluiten.

Via een omweg komen ze zo terug in het voetbal. Vanwege hun kennis en kunde. Waarom niet een veel makkelijker oplossing kiezen: laat ze gewoon op topniveau door fluiten. Maar dat zal wel te makkelijk gedacht zijn. De ‘videoscheids’ gaat straks meebeslissen over buitenspel, hands, rode kaart, strafschop of doelpunt. Bij dat laatste is ook nog de doellijntechnologie in het geding. Maar die voorziening is er alleen in het Feyenoord Stadion.

Indirect moet de ‘videoscheids’ het prestige van de scheidsrechter helpen verhogen. Daarbij wordt vaak verwezen naar de autoriteit van een scheidsrechter in bijvoorbeeld ijshockey of rugby. Dat moge zo zijn; in die sporten kan de scheids zelf beslissen een besluit aan de hand van video-opnamen te controleren. Direct naast het speelveld, open en bloot in het zicht van spelers en toeschouwers.

Anoniem

In het geval voetbal gaat dat straks min of meer anoniem. De videoscheidsrechter is immers niet te zien, noch zijn beelden. Zijn invloed blijkt alleen uit het handelen van de scheids. Die mag overigens, zo is de bedoeling, ook zelf de videocollega om advies vragen.

Zal het helpen? Met het systeem wordt niets gedaan aan de invloed van grensrechters, noch aan de positie van de vierde tot en met zesde official. Richten emotionele fans zich nu nog op de onbereikbare – op het veld staande – scheids- en grensrechters, straks weten ze waar ze wezen moeten. Bij de inzittenden van dat zogenaamde onopvallende busje bij het stadion. En nu maar hopen dat beeld en geluid niet meer door kabels gaan, want dan wordt het wel erg makkelijk voor heetgebakerde fans om de videoscheids ‘uit te schakelen’.

© Haaglanden Voetbal

The post De Vierde Helft (29) appeared first on Haaglanden Voetbal.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 28232