DE APENHEUL
In het midden des lands ligt een heel groot en heel mooi groengebied. Daar ergens in het gulle woud staat het bastion van de grootste sportbond in Nederland. Een glazen vesting symboliseert een vorm van almacht en bewaakt een complex met een oppervlakte en faciliteiten waar een middelgrote gemeente jaloers op kan worden. In dat hoofdgebouw klopt het organiserende hart voor meer dan een miljoen voetballers. Daar moet dus een maximum aanwezig zijn van kundigheid op alle gebieden waarmee een dergelijk omvangrijk instituut mee te maken krijgt, brede moderne administratieve vaardigheid, eigentijdse en goed onderbouwde beleidsvisies, strak sturend vermogen, kortom op alle ter zake dienende taken voorbereid zijn en in staat die uit te voeren.
Maar….
Wie nu zijn blik op Zeist richt, ziet een soort Apenheul met specimen in de lagere denkorde van de Homo Sapiens. De kreten die uit dat verblijf komen, duiden op dominantie-gevechten, de apen die zich vlooiend in de voorste rijen worstelen, bijtend in de ruggen van vermeende concurrenten, kortom een wereldje waarvoor je je moet schamen. Zo ontwikkelt zich een paleisrevolutie waarbij van alle kanten door iedereen op iedereen wordt geschoten. Altijd raak.
Hoog in de arena zitten de dertig man van de amateurledenraad machteloos toe te zien op deze knokpartijen met beleidskrampen en machtinfarcten.
Waar in de apenwereld er altijd wel een Bokito rondloopt die de troep in het gareel houdt, rammelt het in Zeist stuurloos aan alle kanten. Is het gek dat als er gezocht wordt naar een nieuwe voorzitter van de UEFA men allicht niet direct denkt aan de man die niet in staat is zijn eigen apen in het hok te houden en zelfs nog door hun gedrag verrast wordt.
BOEKENCONTROLE
Tussen al dat geharrewar verschijnt er plots een prominent op de buis die heel serieus gaat zitten verkondigen dat de KNVB voortaan meer aandacht gaat besteden aan zaken waarbij verenigingen belastingfraude plegen. De bond beraadt zich op passende maatregelen.
Spontaan schoten puntige pijlen uit mijn geheugen. In 1960 werd in de afdeling ‘s-Gravenhage van de KNVB de “Boekencontrolecommissie”opgericht. De oprichters waren Jeroen Dankelman (toenmalig voorzitter van de afdeling, Dick Kramer (Quick) en ondergetekende. Er was ons gebleken dat met de invoering van de toto een onbekende geldstroom bij de clubs binnenkwam en waar bij registratie en verantwoording het één en ander hier en daar fout ging. Waar een enkel fraudegeval of administratieve onvolkomenheid werd geconstateerd, is dit met de club (eventueel met sancties) afgehandeld. Het toenmalige bestuur wilde er met de botte bijl door, maar uiteindelijk is ze toch gezwicht voor mijn dwingende advies om in principe adviserend te werk te gaan. Meerdere clubbestuurders hebben daar wijze lessen uit getrokken en de later door mij georganiseerde penningmeesterscursussen werden goed bezocht.
Na mijn benoeming tot afgevaardigde amateurvoetbal was er geen ruimte meer voor de boekencontrolecommissie en onttrokken de ontwikkelingen zich aan mijn blik en interesse. Tot mijn grote verbazing passeerde mij in de regelgeving een nieuw voorschrift waarbij de clubs verplicht werden een bepaalde boekhoudsystematiek te gebruiken en jaarlijks de jaarrekening ter beoordeling naar het bondsbureau te sturen. Eigenlijk kon zo’n regel niet omdat een club een rechtspersoon is waarvan de leden de jaarrekening beoordelen en al dat niet goedkeuren. De KNVB die formeel een buitenstaande derde is heeft daar geen rechten in. Zij is er voor de organisatie van het voetballen en komt qua juridische positie niet verder dan de leverancier van het bier of de verhuurder van het complex.
De man voor de buis verklaarde doodleuk dat de bond met de ingeleverde administraties nooit iets gedaan had zodat fraude en andere misstanden zich aan de koesterende blik hadden onttrokken. Je vraagt je af waar al die paperassen uit die tientallen jaren zijn gebleven en hoeveel nutteloze vrijwilligersuren in dat werk zijn verspild.
Maar de bond gaat er wat aan doen nu WKE, VVA, Haaglandia en dergelijke clubs gesneuveld zijn bij belastingcontroles en voor een enorme ongewenste publiciteit hebben gezorgd. Dus als een vertegenwoordiger van de KNVB voor de deur staat, behoeft het niet over voetballen te gaan, maar kan het ook een free-lance-deurwaarder van de bond zijn.
Rondom het complex in Zeist staat een hek en dat houdt kennelijk meer tegen dan alleen konijnen. Het lijkt alsof het bondsbureau omspannen wordt door een mistgordijn waardoor het wereldgebeuren vertraagd, vaag of helemaal niet doorkomt.
DE MEDIA
Directeur Amateurvoetbal Jan Dirk van der Zee heeft een nieuwe zondebok gevonden in de strijd tegen misstanden in het amateurvoetbal. Bij elk spoortje bloed dat naar buiten sijpelt door de poriën van Neerlands Volkssport nummer 1 rammelen de media aan de poort. Dat is een gegeven en de KNVB moet niet verwachten dat zij van deze hitsige belangstelling gevrijwaard kan blijven. Hoe positief voetbal in al zijn facetten kan zijn, de persen rollen het soepelst bij slecht nieuws. Je moet in je formuleringen dan altijd proberen je uitlatingen zo te begrenzen dat je minder kwetsbaar blijft. Zodra je beweert dat één van de fricties in het voetbal de tegenstelling tussen loodgieter en advocaat of tussen bakker en marinier is, ga je op glad ijs. Als je ook aankondigt dat je gesprekken gaat organiseren tussen verenigingen waarvan je verwacht dat het niet botert of niet kan gaan boteren, stel je je minstens net zo kwetsbaar op.
Welke normen ga ja aanleggen en ga je die bekend maken of blijven die verholen in de werkschriften van een nieuw te creëren groep mediators. Denk niet dat dergelijke acties aan de aandacht van de media ontsnappen. Ook hier zullen de media nieuws proeven maar hierbij rijst de vraag of de betrokken verenigingen gelukkig zullen zijn met een op deze gronden specifieke belangstelling van de zijde van de KNVB.
Wat hebben we op korte termijn nog meer te verwachten ?
Waar blijft Bokito ?
Dries Weber
© Haaglanden Voetbal
The post De column van Dries Weber appeared first on Haaglanden Voetbal.